AasiPelien oraalinen historia Lurgin kertomana

AasiPelit sai alkunsa NES-Retromaailman keskusteluryhmässä käydystä vitsiheitosta. "Jonkun pitäisi tehdä peli juhannussaunasta", kun keskusteltiin Nintendon NES-pelien homebrew tuotannosta.

Eräs paskanaama nimeltä Arto4000 otti vitsin elämäntehtäväkseen, jonka johdosta hän opiskeli ohjelmoimaan NES:lle. Tämä johti lopulta ennen vuoden 2016 juhannusta Juhannussauna 2016 -pelin julkaisuun. Peli itsessään oli simppeli peli, jonka kevyt idea oli rakennettu suomalaisten rakastaman saunomisen ja kaiken yliampumisen ympärille, sillä mehän saunomme kollektiivisena kansana niin kauan kunnes henki lähtee.

Koska mikään vitsi ei ole hauska, ennen kuin sitä jauhetaan totaaliseen kyllästymiseen asti, oli seuraavana kesänä uuden juhannuspelin aika. Tällä kertaa saunassa istuminen jätettiin pois ja vuorossa oli kolmen pienen juhannusaiheisen koettelemuksen sarja Juhannusolumppialaiset 2017 -pelissä. Peli oli jo vähän kunnianhimoisempi edeltäjäänsä verrattuna ja sitä pystyi jo sanomaan peliksi, ilman että käsitteen yhteydessä käytti sormilla havainnollistettavia lainausmerkkejä.

Taitojen karttuessa ideat myös tulivat kunnianhimoisemmiksi. Mukaan Arto4000:n ohjastamaan kelkkaan hyppäsi myös Lurg sekä Nutshell, joka oli jo auttanut Arto4000:ta musiikkien ja ääniefektien muodossa aiemmissa peleissä. Taitavana piirtäjänä tunnettu Nutshell otti vastuun yhteisissä tuotoksissa myös grafiikasta. Lurgin panos on koko ajan jäänyt hieman hämärän peittoon, mitä luultavammin se on vain muiden homottelua ja komentelua ilman mitään sen konkreettisempaa panosta.

Kolmikon ensimmäinen yhteistuotos on PERKELE! Suomi 100 vuotta -peli, nimensä mukaisesti satavuotisen Suomen kunniaksi tehty pelikokoelma omalla suomalaisuutta ylistävällä teemallaan. Pelin työstäminen tosin aloitettiin jo ennen Juhannusolumppialaiset 2017 -peliä, mutta koska tällä kertaa ajateltiin, ettei ihan mitään pahalta haisevaa paskakikkaretta haluttaisi julkaista, on rima asetettu hieman korkeammalle ja peliä työstetty pitempään.

- Lurg, 11.8.2017